Cik ilgi jāvāra olas, lai tās būtu perfektas katru reizi?
Olas ir svarīga brokastu sastāvdaļa daudzās mājsaimniecībās un tās noteikti ir neticami daudzpusīgs ēdiens. Tās var vārīt, sakult, cept, sautēt un pat marinēt. Olu vārīšana ir viena no vienkāršākajām un visizplatītākajām to pagatavošanas metodēm, taču tā var būt arī pietiekoši sarežģīta, ja katru reizi paļaujies tikai uz veiksmi, nevis uz pārbaudītām metodēm. Pārvārītas olas var kļūt gumijotas, savukārt nepietiekami vārītas olas var būt šķidras un neizvārījušās to centrā. Protams, katram no mums ir savas preferences, taču piekritīsiet, ka ideāli vārītu olu atslēga ir laiks un izpratne par to, cik ilgi vārīt olas, lai iegūtu vēlamo rezultātu.
Vārītu olu veidi
Ir vairāki dažādi vārītu olu veidi, katram no tiem ir savs gatavošanas laiks un iznākums.
Mīkstas Olas
Mīksti vārītas olas vāra īsāku laiku, parasti 4-6 minūtes. Baltums ir novārījies, bet dzeltenums joprojām ir šķidrs. Mīksti vārītas olas parasti pasniedz olu krūzē ar atvērtu olas augšējo daļu un dzeltenumu ēd ar tējkaroti.
Vidēji cietas olas
Vidēji cieti vārītas olas vāra 7-8 minūtes. Baltums ir pilnībā gatavs, un dzeltenums tikai sāk nostiprināties, bet joprojām ir mīksts un krēmīgs.
Cieti olas
Cieti vārītas olas vāra 9-12 minūtes atkarībā no olas lieluma. Baltums un dzeltenums ir pilnībā pagatavoti, un dzeltenums ir stingrs un sauss. Cieti vārītas olas bieži nomizo un pasniedz kā uzkodu vai izmanto tādās receptēs kā olu salāti.
Kā pareizi novārīt olas
Olu vārīšana ir vienkāršs process, taču ir daži padomi un triki, kas var palīdzēt panākt to, ka olas ir paredzami perfekti novārītas katru reizi, atkarībā n ovēlamā rezultāta.
Pirmais solis: Ir svarīgi, ka izmantojat svaigas olas. Svaigas olas ir vieglāk nomizot, un to dzeltenumi ir vairāk centrēti un tāpēc arī tās mēdz retāk saplīst. Ja neesat pārliecināts, cik svaigas ir olas, varat veikt “peldēšanas testu”. Piepildiet bļodu ar ūdeni un viegli ievietojiet olas ūdenī. Ja olas nogrimst apakšā un atrodas uz sāniem, tās ir svaigas. Ja olas stāv vertikāli uz apakšas vai peld, tās ir vecākas un nav ideāli piemērotas vārīšanai.
Otrais solis: Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Kad ūdens vārās, samaziniet uguni par aptuveni 30% un iestatiet taimeri vēlamajam gatavošanas laikam (4-6 minūtes mīkstai, 7-8 minūtes vidēji vārītai vai 9-12 minūtes cietai vārīšanai).
Trešais solis: Ievietojiet olas katliņā uzreiz vienu pēc otras, lai visas būtu katliņā ievietotas teju vienlaicīgi. Ūdenim katliņā ir jābūt tik daudz, lai visas olas būtu nosegtas ar ūdeni vismaz dažus centimetrus virs.
Ceturtais solis: Kad taimeris ir nozvanījis, nekavējoties izņemiet olas no karstā ūdens un ievietojiet tās ledus aukstā ūdenī. Ļaujiet olām nostāvēties ledus ūdenī aptuveni 2 minūtes, lai apturētu gatavošanas procesu un padarītu tās vieglāk nomizojamas. Olas aukstajā ūdenī var turēt arī ilgāku laiku, bet tas tās būs atdzisušas, kā dēļ tās nebūs tik garšīgas, kā siltas. Taču, ja olas ir paredzēts griezt salātiem vai kādam citas ēdienam, tad droši pirms mizošanas tās var paturēt aukstajā ūdenī arī 5 minūtes vai ilgāk, kas padarīs tās vēl vieglāk nomizojamas.
Olu svaiguma noteikšana
Olas svaiguma noteikšana var būt izšķirošs solis, lai nodrošinātu drošu un patīkamu kulinārijas pieredzi. Šeit ir daži veidi, kā noteikt, vai ola ir svaiga vai nē:
#1 Pludināšanas tests
Viena no vienkāršākajām olu svaiguma pārbaudes metodēm ir olu ievietošana bļodā ar ūdeni. Svaiga ola nogrims apakšā un gulēs uz sāniem, bet novecojusi ola stāvēs vertikāli un peldēs. Tas ir tāpēc, ka olai novecojot, gaiss iekļūst olā caur poraino čaumalu, kā rezultātā ola kļūst mazāk blīva.
#2 Sveces metode
Sveces metode ietver spilgtas gaismas spīdināšanu caur olu, lai novērotu tās saturu. Svaigai olai būs apaļš dzeltenums un biezs baltums, savukārt novecojušai olai būs plakans dzeltenums un plāns, ūdeņains baltums.
#3 Derīguma termiņš
Derīguma termiņa pārbaude uz olu kastītes ir pašsaprotams veids, kā noteikt, vai ola ir svaiga, ja tās ir iegādātas veikalā un tām vispār ir pieejams derīguma termiņš. Lai gan tā nav droša metode, olas, kurām tuvojas derīguma termiņš, visticamāk, ir vecākas un līdz ar to mazāk svaigas.
Ir svarīgi paturēt prātā, ka svaigām olām ir ilgāks glabāšanas laiks un tās retāk būs cēlonis pārtikas izraisītām slimībām, tāpēc ir ļoti svarīgi atvēlēt laiku, lai noteiktu olu (arī tā pat kādu citu pārtikas produktu) svaigumu pirms to izmantošanas ēdiena gatavošanā.
Secinājums
Olu vārīšana ir vienkārša un daudzpusīga gatavošanas metode, taču laiks ir galvenais, lai iegūtu vēlamo rezultātu katru reizi. Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku mīkstai, vidēji vārītai vai cieti vārītai olai, ar šiem padomiem un ieteikumiem jūs varat lieliski izvārīt olas katru reizi. Eksperimentējiet ar dažādiem gatavošanas laikiem, lai atrastu savu ideālo vārīto olu, un baudiet to kā uzkodu vai kā galveno sastāvdaļu savās iecienītākajās receptēs.