Vafeļu recepte

beļģu vafeļu mīkla viegli apcepta uz vafeļu pannas

Dodies apburošā kulinārijas ceļojumā ar šo klasisko beļģu vafeļu recepti — sirsnīgu ēdienu, kas paspilgtinās tavas vēlās brokastis.

Mēs saprotam, ka ne visiem ir pieejama speciālā vafeļu panna, tāpēc esam iekļāvuši divus vafeļu receptes variantus pagatavošanai ar vafeļu pannu un parasto pannu uz plīts. Tradicionālā metode izceļ klasiskās kraukšķīgās un pufīgās Beļģu vafeles, kas ir universāli iecienītas.

Tiem, kuriem nav pieejama vafeļu panna būs iespēja pagatavot vafeles ar jebkuru citu pannu variācijā, kas piedāvā vienkāršotu, taču tikpat gardu alternatīvu, kas ļauj pagatavot vafelēm līdzīgas pankūkas.

Sastāvdaļas šajā receptē minētas tik daudz, lai pagatavotu 4 – 5 lielas vafeles.

Kas tev būs vajadzīgs

  • Vafeļu panna (variācijai bez vafeļu pannas skaties zemāk)
  • Divas bļodas mīklas pagatavošanai
  • Putotājs
  • Kauss vai krūze mīklas ieliešanai pannā

Sastāvdaļas

  • Milti 250g (2 tases)
  • Cepamais pulveris 15 grami (1 ēdamkarote)
  • Sāls 5g (1 tējkarote)
  • Granulēts cukurs 50g (1/4 tase)
  • Pilnpiens 475ml (2 tases), istabas temperatūrā
  • 2 olas
  • Nesālīts sviests 110g, izkausēts un nedaudz atdzesēts
  • Vaniļas ekstrakts 10ml (2 tējkarotes)
  • Eļļa vai sviests pannas ieeļļošanai cepšanas laikā


Pagatavošana

  1. Uzkarsē vafeļu pannu saskaņā ar ražotāja norādījumiem. Pārliecinies, ka tā ir tīra un pienācīgi ieeļļota, lai novērstu vafeles pielipšanu.
  2. Lielā bļodā iesijā kopā miltus, cepamo pulveri un sāli. Pievieno cukuru un saputo visu vienmērīgā masā. Šādu iegūsi konsekventu tekstūru vafelēm.
  3. Citā bļodā sakul olas un pēc tam pievieno pilnpienu, sviestu un vaniļas ekstraktu. Labi saputo visu, līdz sastāvdaļas ir pārvērtušās vienmērīgā masā.
  4. Tagad abas masas no atsevišķajām bļodām ievieto vienā bļodā kopā. Uzmanīgi saputo, līdz abu bļodu apvienotais saturs ir pārvērties viendabīgā masā. Centies nepārspīlēt ar putošanu, jo labāk, lai mīkla ir kādi daži kunkulīši, nekā masa ir saputota pārmērīgi gaisīga.
  5. Tagad ļauj mīklai atpūsties apmēram 5-10 minūtes. Tas palīdz miltiem mitrināties, lai rezultātā iegūtu vieglākas un kraukšķīgākas vafeles.
  6. Ielej vafeļu pannā tik daudz mīklas, lai tā tikai pārklātu pannas režģi. Aizver pannu un cep apmēram 5 minūtes, līdz vafele ir zeltaini brūna.
  7. Uzmanīgi noņem vafeli no pannas un nekavējoties pasniedz to ar izvēlētajām piedevām, piemēram, svaigiem augļiem, sīrupu, ievārījumu vai putukrējumu.

Papildu ieteikumi

  • Vafeles var pasniegt kopā ar dažādām piedevām, piemēram, ogām, banāniem, riekstiem, saldējumu, izkausētu šokolādi, Nutellu, zemesriekstu sviestu vai pūdercukuru. Bieži vafeles pasniedz kopā ar tasi melnas kafijas, espresso vai glāzi atdzesētas sulas.
  • Ir iespējams variēt ar mīklas konsistenci pievienojot vairāk pilnpienu, ja tā ir pārāk bieza, vai pievienot nedaudz vairāk miltu, ja mīkla ir pārāk šķidra.
  • Vafeles var sasaldēt un atkārtoti uzsildīt.

Ja mājās nav vafeļu pannas

Vari gatavot vienkāršotu vafeļu versiju, izmantojot parastu pannu, lai ar to pašu mīklu pagatavotu vafelēm līdzīgas pankūkas.

  1. Uz vidējas uguns uzsildi pannu un nedaudz to ieeļļo ar sviestu vai eļļu.
  2. Kad panna ir uzkarsusi, tās centrā ielej kausiņu mīklas, nedaudz izplatot to ar kausu.
  3. Ļauj tai cepties 2 – 3 minūtes, līdz uz virsmas sāk veidoties burbuļi un malas izskatās sacietējušas.
  4. Uzmanīgi apgriez vafeļu pankūku ar lāpstiņu un pacep vēl 2 minūtes, līdz tā ir zeltaini brūna.
  5. Noņem gatavo vafeļu pankūku no pannas un turpini ar atlikušo mīklu, vajadzības gadījumā atkal nedaudz ieziešot pannu ar eļļu vai sviestu.

Izmantojot šo metodi, iegūsi vafelēm līdzīgu pankūku, kuras pamatā būs vafeļu mīkla, ļaujot to pagatavot pat bez specialās vafeļu pannas.

Vēl viena opcija ir izmantot silikona vafeļu veidņus, ar kuriem var iegūt Beļģu vafeļu tradicionālo izskatu.

apaļa beļģu vafeles pasniegta ar svaigām ogām un melnu kafiju